Home » Alcohol effect op hersenen, lever, maag, hart- en bloedvaten

Alcohol effect op hersenen, lever, maag, hart- en bloedvaten

 1. Alcohol effect op hersenen, lever, maag, hart- en bloedvaten.

Effect op organen
Alcohol kan op lange termijn effect hebben op de volgende organen:

 • Hersenen
 • Lever
 • Maag
 • Hart- en bloedvaten
 • Hersenen
  Na het drinken van 1 à 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Wanneer je voor een langere tijd gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen neemt af, je denkt langzamer, je bent minder creatief, je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers wel met 15% krimpen. Jarenlang teveel drinken kan, zeker in combinatie met een tekort aan vitamine B1, leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is het Korsakovsyndroom.
 • Lever
  Alcohol is een giftige stof die door het lichaam afgebroken dient te worden. Dit afbraakproces vindt plaats in de lever. Wanneer men overmatig alcohol gebruikt, kan de afbraakfunctie van de lever verstoord raken.

  Na het gebruik van grote hoeveelheden alcohol in een korte periode kan leververvetting (een ophoping van vet in de levercellen) ontstaan. De lever kan gaan zwellen. Hierdoor kunnen pijn, een slechte eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht ontstaan. De lever herstelt zich wanneer er wordt gestopt met drinken.

  Jarenlang overmatig alcoholgebruik kan leiden tot levercirrose: vernietigde levercellen en littekens in de lever, waardoor de lever na verloop van tijd niet meer functioneert. Levercirrose is een dodelijke aandoening.
 • Maag
  De binnenkant van de maag is met slijmvlies bekleed. De functie van dit slijmvlies is het beschermen van de maagwand tegen maagzuur. Door overmatig alcoholgebruik kan dit slijmvlies beschadigd raken, met vervelende aandoeningen tot gevolg.

  Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een maagvliesontsteking of een maagzweer.
 • Hart- en bloedvaten
  Het drinken van alcohol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.

  Echter, het drinken van maximaal 1 tot 2 glazen per dag blijkt een beschermend effect op hart- en bloedvaten te hebben. Dat gunstige effect geldt alleen voor gezonde mannen en vrouwen boven de 40 jaar.

  Bewegen, gezond eten en niet roken zijn veel beter om hart- en vaatziekten te voorkomen.